Klør valpen din i tennene?

Hvor mange ganger hører en ikke det spørsmålet «åh, klør den i tennene?» når en har en liten valp? Ikke sjelden er valpen større også, siden de gjerne vokser raskere i kroppen enn mentalt. Hvor mange tar diskusjonen rundt hvorfor valper biter, fremfor å bare nikke og svare at ”den gjør nok det” med en litt passe brydd mine? Om det er vanskelig å håndtere valpebitingen, noe som ikke er uvanlig – er det fornuftig å delta på et valpekurs så snart som mulig.

Det er lett å tenke at den biter fordi den klør i tennene. Sannheten er mer kompleks og mer knyttet til sosial utvikling og det å være av arten hund, enn at ”det klør i tennene”.  Kanskje er det enklere å forstå om en tenker på menneskebarn som i den orale utviklingsfasen putter alt i munnen for å bli kjent med verden rundt seg? Det slik en del sosiale pattedyr er biologisk utrustet til å undersøke verden rundt oss. De smaker, kjenner og undersøker. Munnen er vesentlig for mange formål, en veldig vesentlig målsetning for hunden er å skaffe mat. Den skal ha interesse for et bytte som beveger seg, kunne målinnrettet  jage, gripe, bite, drepe og bære et bytte. Således er lysten til å forfølge og bite objekter i bevegelse i stor grad knyttet til å skaffe seg mat – overlevelse.

I valpens utvikling er det å øve på dette veldig sentralt. Imidlertid er et godt sosialt språk og flokkfungering vel så viktig. Hunden lever først i flokk med sine søsken og sin mor, der den øver på språk og sosial fungering – vi ser det ofte som lek. Og det er det jo – men leken har et formål. Det er at valpene skal lære seg både dominans, underkastelse og flokkstruktur – uten å skade noen i flokken. I denne leken, som senere involverer oss som nye hundeeiere, lærer de å hemme sin biting – altså hvor mye som skal til for at det gjør vondt for den andre ved at de får signaler om smerte. I utviklingen stimuleres både jakt/byttedrift og forsvarsdrift, der graden av disse driftene varierer fra rase til rase og mellom individer.

Det kan være utrolig fascinerende å observere et valpekull i språklig og sosial utvikling. De veksler på å dominere og underkaste seg, og det er sjelden noen går ”over streken” når den andre sier fra om hvor grensene går. Om valpene ikke har mulighet til å lære dette, ville det i det ville livet vært katastrofalt – i det de ville skadet medlemmer av flokken som de er avhengig av.

Siden er det mulig de klør litt i tennene i tannfelling som ikke begynner før i 4-6 mnd alder – men de fleste valper biter mye før denne tiden.